Hijaluronski fileri (dermalni fileri) su supstance u vidu prozirnog gela koje u sebi  sadrže različite koncentracije hijaluronske kiseline. U posljednjih deset godina su postali zlatni standard kada je riječ o popunjavanju bora i revitalizacije lica. Hijaluronska kiselina u dermalnim filerima  je do te mjere slična našoj prirodnoj hijaluronskoj kiselini da je rizik od alergijske reakcije sveden na minimum. Brzina zahvata, sigurnost i neposredno vidljivi rezultati glavne su prednosti ovog tretmana.

hijaluornski fileri

Kako djeluju i gdje se sve mogu ubrizgati?

Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja se nalazi u koži, a koja se sa godinama resorbuje i ne obnavlja. Njena uloga u organizmu je da koži daje vlažnost i jedrinu, djeca je imaju najviše te je kod njih koža savršeno hidrirana. Fileri sa hijaluronskom kiselinom se vještački unose kako bi se popunile sitne bora na licu, te povratila prirodna elastičnost i hidriranost kože, a također se pokazalo da fileri utiču na regeneraciju i stvaranje novog kolagena. Njihovim injekciranjem u kožu postiže se popunjavanje bora, ali i vraćanje izgubljenog volumena, te rehidratacija kože i podmlađivanje kože lica, vrata i dekoltea. Najvažnije je naglasiti da hijaluronski fileri omogućavaju postizanje i zadržavanje prirodnog izgleda i kontura lica. Najčešća mjesta gdje koristimo hijaluronske filere su: usne (oblikovanje i volumen, konture usana, podizanje uglova usana, pušačke bore), nazolabijalne brazde (popunjavanje bora između nosa i usta);  jagodice (vraćanje izgubljenog volumena) marinetske linije (bore od usana ka bradi);tear troughs (suzno korito), bore smijalice oko očiju, brada i nos (remodeliranje).

Kada i koliko se često preporučuju?

Tretmane hijaluronskim filerima možete započeti sa stvaranjem prvih izraženijih bora, što se kod nekoga javlja ranijoj dobi (krajem dvadesetih godina), a kod nekog kasnije, za šta je odgovorna genetika i način života (pušenje, nedovoljno spavanje, odmor, svakodnevni stres). Od pojave prvih bora na dalje, hijaluronski fileri se mogu svakih, otprilike godinu dana nadopunjavati, kako bi se što duže zadržala hidriranost kože i održala dobra kontura lica.

Priprema

Nakon razgovora s vama, s obzirom na postizanje željenog efekta, dr. Alma Prtina će odaberati dermalni filer koji će aplicirati. Ako koristite šminku za lice potrebno ju je ukloniti prije samog tretmana. Dokrorica ili tehničar stavljaju vam na lice anestetsku kremu kako bi se ublažili injekcijski ubodi. Nakon nekoliko minuta anestetik se ukloni, očisti lice i može se započeti s aplikacijom hijaluronskih filera.

Tok zahvata

Procedura injekcije hijaluronskih filera je brza, traje svega 10-15 minuta i u potpunosti bezbjedna. Nakon navedene pripreme, filer se ubrizga u željeno područje pomoću malih, tankih igala. Za vrijeme tretmana informira vas se o tome koliko je filera ubrizgano i ako to želite, u svakom trenutku možete pogledati učinak onog što je napravljeno.

Mjere opreza

Moguća je pojava crvenila, otoka, hematoma i osjetljivost na mjestu ubrizgavanja filera. Crvenilo nestaje obično nekoliko sati nakon tretmana. Od značajnijih nuspojava, mogu se pojaviti alergijska reakcija, granulomi ili nekroza dijela kože. Ove nuspojave su izrazito rijetke. Nakon tretmana hijaluronskim filerom preporučuje se izbjegavanje: saune, solarija, izlaganje suncu i pritiskanje dijela lica koje je tretirano.

Close Menu