Endokrinologija je subspecijalizacija interne medicine koja se bavi liječenjem bolesti endokrinih žlijezda. Endokrine žlijezde (žlijezde sa unutrašnjim lučenjem) luče hormone, to jest metabolički aktivne tvari u ljudski krvotok putem kojeg ti isti hormoni budu raznešeni po cijelom tijelu. Time se omogućuje da endokrine žlijezde djeluju na sve stanice i sva tkiva u ljudskom organizmu. Endokrini sistem ljudskog organizma čine slijedeće žlijezde sa unutrašnjim lučenjem: hipofiza, štitnjača (tireoidea), doštitne (paratireoidne) žlijezde, dojke, nadbubrežne žlijezde, gušterača (pankreas) i spolne žlijezde (jajnici i testisi). Svaka od ovih žlijezda luči određene hormone i time reguliše određene procese u ljudskom organizmu. Za ilustraciju štitnjača luči hormone T3 i T4, koji regulišu brzinu metabolizma u svim stanicama ljudskog organizma. Gušterača (pankreas) luči inzulin koji reguliše metabolizam glukoze (šećera) također u svim stanicama ljudskog organizma.

Sve veća izloženost stresu i savremen, ubrzan način života uzrokuje povećanu učestalost bolesti endokrinog sistema, od kojih najčesće dijabetes i oboljenja štitaste žlijezde.

Dijabetes se danas ubraja među najčešća endokrinološka oboljenja, sa prevalencom u stalnom porastu. To je posljedica modernog stila života i povećanja broja spoljašnjih etioloških činilaca, među kojima se posebno izdvaja gojaznost, fizička neaktivnost i stres. Ogroman broj pacijenata (oko 50%) ne zna ili nije svjestan da boluje od šećerne bolesti, čime se izlaže ozbiljnom riziku ranog razvoja mnogobrojnih komplikacija ove bolesti.

Mjerenje glikemije (OGTT, celodnevni profil), određivanje HbA1c, insulinemije, samo su neki od kardijalnih faktora za prevenciju, praćenje, kao i lječenje ove bolesti, a naročito za sprječavanje hroničnih komplikacija koje ova bolest donosi sa sobom.

Gojaznost je veliki problem današnjice, naročito među mlađom populacijom. Određivanjem BMI (body mass index-a), kao i broja kalorija koje su potrebne za dnevne aktivnosti, endokrinologija koja se nudi u Preventiva Medical može odrediti adekvatne hipokalorijske dijete za pojedinca u skladu sa fizičkom aktivnošću.

endokrinologija

ZAŠTO PREGLED?

Preventivni zdravstveni pregledi su osnova dugoročnog održavanja Vašeg zdravlja. Nemojte dozvoliti da češće pregledate svoj automobil od Vašeg organizma.

Na osnovu Zakona o zaštiti na radu (Sl. glasnik br: o1/08/13/10) periodični zdravstveni pregledi zaposlenih na mjestima sa povećanim rizikom obevezni su na svakih 12 mjeseci.

Close Menu