Ginekologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom i lečenjem bolesti ženskog reproduktivnog sistema. Naziv ginekologije potiče od grčkih reči „gine”‘-žena i „logos”-nauka, tako da je ginekologija, u bukvalnom prevodu, nauka o ženama. Moderna ginekologija je usko povezana sa akušerstvom te proučava i prati promene u ženskom telu vezane za trudnoću i porođaj, od momenta začeća do kraja postpartalnog perioda.

Ginekološki pregled je skup dijagnostičkih procedura pomoću kojih se utvrđuje zdravlje ženskog genitalnog trakta počev od 16-te godine života (tj. poslije prvih seksualnih odnosa) do 70-te godine i kasnije po potrebi. Prije pregleda ne savjetuje se upotreba vaginaleta tri večeri, poželjno je da mokraćna bešika bude ispražnjena. Ginekološki pregled u Preventiva Medical obavlja ginekolog, traje oko 30 minuta, po potrebi i duže.

Kompletan ginekološki pregled (paket) sastoji se iz sljedećih dijagnostičkih procedura:

  1. Razgovor sa pacijentkinjom – anamneza – sadašnje tegobe ko je osjeća
  2. Lična i porodična anamneza – prethodna oboljenja ili bolesti članova porodice
  3. Ginekološki pregled sa kolposkopijom, brisevima – papanikolau i vaginalni sekret i ultrazvučnim pregledom male karlice
  4. Završno mišljenje i prepisivanje terapije
  5. Dopunske dijagnostičke procedure

Razgovor sa pacijentkinjom

Tegobe koje zahtjevaju kompletan ginekološki pregled mogu biti: naglo ili postepeno nastali bolovi u maloj karlici, krvavljenje koje nije uobičajeno, naročito poslije odnosa ili poslije kašnjenja ciklusa, pojačana sekrecija iz vagine, kašnjenje menstruacije, bolni i obilni ciklusi, neredovni ciklusi, trudnoća, krvavljenje u menopauzi, nemogućnost začeća. Takođe, pregled se savjetuje i kao redovan godišnji pregled preventivno, kada nema tegoba.

Lična i porodična anamneza

Lična anamneza su podaci o menstrualnim ciklusima, o porođajima, pobačajima, prethodnim ginekološkim liječenjima i intervencijama. Porodična anamneza se odnosi na bolesti članova porodice u smislu maligniteta ili nasljednih poremećaja.

Ginekološki pregled

Kompletan ginekološki pregled obuhvata: pregled spoljnih genitalija pomoću kolposkopa (instrumenta koji uveličava sliku), pregled zidova vagine pomoću spekuluma i kolposkopa, pregled grlića pod kolposkopom uz premazivanje površine grlića razblaženim rastvorom sirćetne kiseline i lugolovog rastvora i uzimanje papanikolau brisa i vaginalnog sekreta, bimanuelni pregled ginekologa kojim se pregledavaju karakteristike grlića, tijela materice, jajovoda i jajnika, ultrazvučni pregled male karlice vaginalnom sondom ili sondom preko trbuha uz napunjenu bešiku, kada se sagledava unutrašnjost materice – endometrijum kao i struktura i veličina jajnika.

Završno mišljenje i prepisivanje terapije

Na osnovu dobijenih podataka donosi se zaključak o trenutnom zdravstvenom stanju genitalnog trakta žene, ali je pregled kompletno završen tek po dobijanju rezultata papanikolau brisa i brisa vaginalnog sekreta, kada se prepisuje odgovarajuća terapija.

Dopunske dijagnostičke procedure

Poslije kompletnog ginekološkog pregleda mogu se uraditi analize iz krvi (hormoni ili tumor markeri)zatim brisevi iz grlića na bakterije, chlamidiu, mycoplasmu i ureaplasmu, pregled dojki ultrazvukom ili mamografijom, ultrazvuk u ranoj trudnoći, double i triple test u trudnoći, ekspertni ultrazvuk u 20-23-oj nedelji treudnoće. Takođe može biti urađena intervencija ukalnjanja kondiloma kao i biopsija sa sumnjive promjene na grliću.

ginekologija i reproduktivno zdravlje

ZAŠTO PREGLED?

Preventivni zdravstveni pregledi su osnova dugoročnog održavanja Vašeg zdravlja. Nemojte dozvoliti da češće pregledate svoj automobil od Vašeg organizma.

Na osnovu Zakona o zaštiti na radu (Sl. glasnik br: o1/08/13/10) periodični zdravstveni pregledi zaposlenih na mjestima sa povećanim rizikom obevezni su na svakih 12 mjeseci.

Close Menu