Ultrazvučni pregled je bezbolan, brz i jednostavan pregled, bez jonizujućeg zračenja. Traje 20-30min, nakon čega pacijent dobija izvještaj i uputstva za dalje ispitivanje i liječenje. Pregled se u dijagnostičke svrhe može ponavljati bez ikakvog rizika od oštećenja tkiva i organa. U toku pregleda pacijent je uglavnom u ležećem položaju, rjeđe u stojećem ili sjedećem. Na dio tijela koji se pregleda prislanja se sonda pomoću koje ljekar specijalista na ekranu ultrazvučnog aparata ima uvid u stanje organa koji se pregleda. Pregled je bezbolan.

Situacije u kojima se obavezno savjetuje ultrazvučni pregled stomaka su:

Bol u stomaku i/ili leđima
Mučnina i povraćanje
Naglo uvećanje trbuha
Povrede u predjelu trbuha
Nejasna febrilna stanja

Korist je prvenstveno u brzini i tačnosti nalaza. Kontrole se mogu ponavljati koliko je potrebno, bez opasnosti od neželjenih dejstava. Rizici pregleda ne postoje.

ULTRAZVUČNI PREGLEDI U ZDRAVSTVENOJ USTANOVI PREVENTIVA MEDICAL

UZ pregled dojki

UZ pregled štitaste žlijezde

UZ pregled abdomena i male karlice

UZ pregled bolnog ramena

UZ pregled krvnih sudova vrata i glave

UZ pregled srca

ZAŠTO PREGLED?

Preventivni zdravstveni pregledi su osnova dugoročnog održavanja Vašeg zdravlja. Nemojte dozvoliti da češće pregledate svoj automobil od Vašeg organizma.

Na osnovu Zakona o zaštiti na radu (Sl. glasnik br: o1/08/13/10) periodični zdravstveni pregledi zaposlenih na mjestima sa povećanim rizikom obevezni su na svakih 12 mjeseci.

Close Menu