Ultrazvucni pregled je bezbolan, brz i jednostavan pregled, bez jonizujućeg zračenja. Traje 20-30min, nakon čega pacijent dobija izvještaj i uputstva za dalje ispitivanje i liječenje. Pregled se u dijagnostičke svrhe može ponavljati bez ikakvog rizika od oštećenja tkiva i organa. U toku pregleda pacijent je uglavnom u ležećem položaju, rjeđe u stojećem ili sjedećem. Na dio tijela koji se pregleda prislanja se sonda pomoću koje ljekar specijalista na ekranu ultrazvučnog aparata ima uvid u stanje organa koji se pregleda. Pregled (ultrazvuk) je bezbolan.

Situacije u kojima se obavezno savjetuje ultrazvuk stomaka su:

Bol u stomaku i/ili leđima
Mučnina i povraćanje
Naglo uvećanje trbuha
Povrede u predjelu trbuha
Nejasna febrilna stanja

Korist ultrazvuka je prvenstveno u brzini i tačnosti nalaza. Kontrole se mogu ponavljati koliko je potrebno, bez opasnosti od neželjenih dejstava. Rizici pregleda ne postoje.

ULTRAZVUCNI PREGLED U ZDRAVSTVENOJ USTANOVI PREVENTIVA MEDICAL:

UZ pregled dojki

UZ pregled štitaste žlijezde

UZ pregled abdomena i male karlice

UZ pregled bolnog ramena

UZ pregled krvnih sudova vrata i glave

UZ pregled srca

ultrazvuk stitne zlijezde

ZAŠTO PREGLED?

Preventivni zdravstveni pregledi su osnova dugoročnog održavanja Vašeg zdravlja. Nemojte dozvoliti da češće pregledate svoj automobil od Vašeg organizma.

Na osnovu Zakona o zaštiti na radu (Sl. glasnik br: o1/08/13/10) periodični zdravstveni pregledi zaposlenih na mjestima sa povećanim rizikom obevezni su na svakih 12 mjeseci.

Close Menu