Šta je color doppler magistralnih arterija vrata?

Color Doppler magistralnih arterija vrata je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda odnosno ultrazvučni pregled arterija koje snabdijevaju mozak krvlju, a nalaze se u vratu.

Šta je color doppler krvnih sudova glave – TCCD?

TCCD Transkranijalni  color doppler  –  je ultrazvučni pregled krvnih sudova baze mozga koji može biti dopuna kolor dopler pregledu krvnih sudova vrata.  Njime je  moguće ultrazvučno vizuelizovati i  izmjeriti protok kroz prednju, srednju i  zadnju moždanu arteriju kao i kroz arterije vratno potiljačnog sliva. Stanja koja se ispitiju ovom  metodom su vezana za bolesti krvnih  sudova mozga. Krvni  sudovi se ispituju kroz skvamu slepoočne kosti, očni i potiljačni prozor  koji mogu biti različite ultrazvučne transparentnosti što značajno utiče na kvalitet ultrazvučnog prikaza.

Kada je potrebno izvršiti ovaj pregled?

Color doppler magistralnih arterija vrata je potrebno izvršiti kod osoba koje imaju tegobe (slabost ili trnjenje ruku ili nogu, izražene vrtoglavice, krize svijesti, nagle poremećaje vida, poremećaje koncentracije i pamćenja, izražene glavobolje itd.) kao i kod osoba koje nemaju nikakve tegobe, ali imaju faktore rizika za bolesti krvnih sudova (nasljeđe, povišen krvni pritisak, povišene masnoće ili šećer u krvi, gojaznost, pušenje itd).

Kakve podatke pruža ova metoda?

Color doppler magistralnih arterija vrata omogućava da vidimo kako izgledaju karotidne i vertebralne arterije vrata, kolika je njihova širina, koliki je stepen ateroskleroze ili starost arterija, da li ima suženja, da li postoji rizik od moždanog udara, kakav je protok krvi prema mozgu itd.

Kako izgleda procedura pregleda?

Color doppler magistralnih arterija vrata se izvodi tako što pacijent tokom pregleda leži na leđima, dok ljekar sondom ultrazvučnog aparata na koju je prethodno nanio malo gela prelazi preko kože vrata, pri čemu pacijent ne oseća nikakav bol. Pregled traje od 20 do 30 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

Da li ova metoda ima štetne posljedice?

Ultrazvučne metode koje se primenjuju u dijagnostici u medicini, među njima i color doppler, su bezbolne i bez štetnih dejstava na ispitanika, zbog čega se mogu ponavljati neograničeni broj puta.

Koliko su česte kontrole?

Vrijeme do sljedećeg pregleda određuje ljekar na osnovu nalaza. U slučaju normalnog nalaza kontrola može biti od 1. do 3. godine, a u slučaju patološkog nalaza za nekoliko mjeseci.

Kojom opremom se radi ultrazvuk srca sa color doppler-om?

Ovaj pregled se radi na ultrazvučnom aparatu koji ima opciju color doppler-a. Ultrazvučnom metodom na ekranu dobijamo sliku (dvodimenzionalni prikaz) ispitivanog organa, u ovom slučaju krvnog suda, u različitim presjecima, a color doppler metodom možemo da mjerimo protoke krvi kroz srce i krvne sudove. U Preventivi Medical koristimo najsavremeniji aparat renomiranog proizvođača General Electri GE Logiq F6, koji posjeduje CE sertifikat i koristi se u vodećim evropskim i svjetskim bolnicama.

ULTRAZVUK SRCA SA Color Doppler-om

1. Šta je color doppler magistralnih arterija vrata i glave TCCD?

2. Kada je potrebno izvršiti ovaj pregled?

3. Kakve podatke pruža ova metoda?

4. Kako izgleda procedura pregleda?

5. Da li ova metoda ima štetne posljedice?

6. Koliko su česte kontrole?

7. Kojom opremom se radi ultrazvuk srca sa Color Doppler-om?

ultrazvuk krvnih sudova
Close Menu