Šta je elektrostimulacija?

Elektrostimulacija mišića je metoda koja vrši kontrakciju mišića pomoću električnih impulsa (signala). Impulsi djeluju na mišić tako što vjerno reprodukuju prirodnu kontrakciju, kakva se postiže fizičkom aktivnošću. Aparati za elektrostimulaciju generišu fiziološke efekte na motorni nerv (živac) koji su u potpunosti jednaki onim koje stvara mozak i uzrokuju da se mišić napne (kontrahuje). Ljudski mišić ne razlikuje porijeklo signala koji podražuje njegov motorni nerv, a signal od mišića postigne tačno željeni efekat. Mozak neprestano proizvodi takve komande koje se u obliku tačno odmjerenog broja impulsa u minuti preko kičmene moždine prenose na motorni nerv, a zatim izazivaju kontrakciju mišića koji taj nerv inerviše. Ako te impulse zamijenimo potpuno istim signalima, koje reprodukujemo u instrumentu i preko kablova i elektroda prenesemo do određenog mišića, postići ćemo isti efekat.

           elektrostimulacija

Elektrostimulacija mišića koristi se za:

·         sprečevanje atrofije mišića i smanjenja mišićne snage zbog neaktivnosti, u periodu od povrede do operacije ili kad zbog povrede/oboljenja ne možemo aktivno izvoditi kontrakcije određenih mišića.

·         uklanjanje bolova – elektrostimulacijom ne možemo otkloniti uzrok bola, ali možemo u potpunosti ukloniti osjećaj bola (TENS programi).

·         oblikovanje tijela – pravilnim izborom programa na instrumentu možemo povećati volumen mišića, skladno ih razvijati i korigovati određene mane u pokretu.

·         poboljšanje takmičarskog nastupa, bez obzira na to kojim se sportom bavimo; možemo ciljano trenirati sposobnost mišića, npr. eksplozivnost, izdržljivost, brzinsku izdržljivost, statičku snagu itd.

·         bolju i bržu regeneraciju – regeneraciju treba izvoditi svaki sportista nakon napornih takmičenja i treninga, a to je od posebnog značaja za sportove izdržljivosti.

·         provođenje onih tipova treninga koje zbog povrede ne možemo uspješno izvoditi.

Koje su kontraindikacije?

Epilepsija, trudnoća, pejsmejker svježa rana, tumori, teške cirkulatorne arterijske smetnje, trbušne hernije (kod stimulacije abdominalnih mišića), poremećaj perifernog senzibiliteta, teže srčane bolesti, fraktura na području koje se tretira, tretman nakon nedavne operacije.

Šta je to Compex i zašto je bolji od drugih elektrostimulatora mišića?

Compex je švajcarski brend koji je kroz razdoblje od 30 godina izgradio neuporedivu ekspertizu u području fizioterapije, liječenja bola i sportskog treninga. Compex predstavlja vrhunsku tehnologiju na području elektrostimulacije, koja je vrlo bitna i potrebna zdravstvenim radnicima u fizikalnoj i medicinskoj rehabilitaciji, ali i rekreativcima i vrhunskim profesionalnim sportistima.

Njihovu djelotvornost potkrepljuju klinička ispitivanja, Compex je dobitnik niza tehnoloških, funkcionalnih i dizajnerskih nagrada u svijetu. U saradnji sa švedskim CEFAR-om, vodećim svjetskim istraživačem i proizvođačem elektrostimulatora, Compex predstavlja ubjedljivo vodeću tehnologiju na tom području.

Compex se ponosi svojom MI-tehnologijom – MUSCLE INTELLIGENCE je revolucionarna Compex-ova tehnologija koja uzima u obzir specifične karakteristike svakog mišića, kao što su npr. veličina, snaga, sastav i tip te tako nudi primjerenu mišićnu stimulaciju. Senzor mišićne inteligencije omogućava najširi krug djelovanja, jer se mišićna stimulacija može koristiti od najranijih trenutaka nakon povrede ili operacije sve do najzahtjevnijih sportskih aktivnosti. Takođe je djelotvoran kod otklanjanja različitih bolnih stanja i aktivne regeneracije sportista nakon treninga. Zahvaljujući brojnim modalitetima moguće je svaki program prilagoditi Vašim specifičnim potrebama.

 

elektrostimulacija

MI-SCAN skenira mišiće i automatski prilagođava parametre stimulatora jedinstvenoj fiziologiji.

MI-TENS omogućava lakšu prilagodbu i optimnalne rezultate stimulacije kod  analgetskih programa.

MI-AUTORANGE nova mogućnost koja omogućava modulu odeđivanje najprikladniju razinu simulacije

Programi (40 programa)

  • Sportski program (izdržljivost, snaga, eksplozivna snaga, cross- training, kompenzacije, stabilizacije trupa, hipertrofija, izgradnja mišića, kapilarizacija, zagrijavanje )
  • Analgetske programi (TENS, smanjenje napetosti mišića, bol u vratu, bol u leđima, bol u križima, lumbago, epicondilitis, tendinitis, teške noge, sprečavanje grčeva)
  • Rehabilitacija (atrofija mišića, jačanje )
  • Masaža programi (post- workout oporavak, masaža za opuštanje, smanjenje napetosti mišića, revitalizirajuća masaža)
  • Fitness (jačanje ramenih mišića i mišića ruku, oblikavanje trbušnih mišića, oblikovanje stražnjice, limfna drenaža, snaga cijelog tijela)
compex
Close Menu