Šta je ultrazvuk abdomena i male karlice?

Ultrazvuk abdomena je dijagnostička metoda kojom se prikazuju struktura trbušnog zida i organa trbušne duplje – jetre, žučne kese, žučnih puteva, pankreasa, slezena, bubrega, nadbubrežnih žlijezda, mokraćne bešike, prostate kod muškaraca, uterusa i jajnika kod žena, velikih krvnih sudova. Klasični ultrazvuk abdomena preko kože je ograničenih mogućnosti u dijagnostici oboljenja šupljih organa (želudac, tanka i debela crijeva) zbog prisustva vazduha i sadržaja u njima, pa se za pregled navedenih organa koriste endoskopske metode (gastroduodenoskopija, kolonoskopija) ili rendgenske metode pregleda sa barijumovom suspenzijom (Rtg EGD, irigografija, pasaža tankog crijeva).

Kada se izvodi ultrazvuk pregled abdomena i male karlice?

Ultrazvučni pregled abdomena i male karlice se savjetuje kod:

  • -bola u trbuhu i leđima
  • -mučnine, povraćanja, proliva
  • -naglog uvećanja trbuha
  • -raznih poremećaja mokrenja, krvi u urinu
  • žutice
  • -povreda u području trbuha i leđa
  • -povišene temperature nejasnog uzroka
  • -traženja uzroka hipertenzije
  • -pacijenata sa malignim oboljenjema, pri onkološkom liječenju i praćenju.

Kakve podatke  pruža ova metoda ?

Ultrazvuk abdomena omogućava pouzdano i efikasno otkrivanje i praćenje različitih oboljenja  abdominalnih organa, kao što su: urođene anomalije, upalne promjene – akutne i hronične, ciste,  benigni i maligni tumori, ciroza jetre, kalkuloza (kamenci) žučne kese i trakta, prisustvo slobodne  tečnosti u abdomenu, aneurizme (proširenja) i ateosklerotske naslage na velikim krvnim sudovima, povrede.

Kakva je priprema  za pregled i kako izgleda procedura pregleda?

Priprema za ultrazvuk abdomena sastoji se u neunošenju hrane barem 6-8 sati, najbolje 12 sati prije pregleda. Dva do tri dana prije ultrazvuka, poželjno je ne uzimati hranu koja stvara gasove, hranu sa mnogo ostataka, bogatu biljnim vlaknima kojih ima najviše u žitaricama, voću i povrću. Za pregled male karlice, posebno mokraćne bešike i prostate kod muškaraca, kao m. bešike i  ginekoloških organa kod žena je potrebno napuniti mokraćnu bešiku (popiti oko  3-4 čaše tečnosti 1,5 sat pred  pregled i ne mokriti). U hitnim slučajevima pregled se radi bez navedene pripreme.

Pregled se izvodi tako što pacijent leži na leđima, dok ljekar sondom ultrazvučnog aparata na koju je prethodno nanijet gel prelazi preko kože trbuha. Pri pregledu se po potrebi traži od pacijenta da  zadrži dah i da se okrene na bok. Ispitivanje traje prosječno 10-20 minuta, rijeđe duže, nakon čega   pacijent dobije objašnjenje i pisani izvještaj.

Da li ova metoda ima štetne posljedice?

Ultrazvučne metode koje se primjenjuju u dijagnostici u medicini su bezbolne i bez štetnih dejstava na ispitanike, zbog čega se mogu ponavljati neograničeni broj puta.

Koliko su česte  kontrole?

Vrijeme do sljedećeg pregleda određuje ljekar u zavisnosti od nalaza.

Kojom opremom se izvodi ultrazvučni pregled abdomena ?

U Preventivi Medical koristimo najsavremeniji ultrazvučni aparat sa kolor dopler opcijom GE F6 od  renomiranog američkog proizvođača General Electric. Aparat posjeduje međunarodni sertifikat i koristi se u vodećim svjetskim medicinskim centrima.

ultrazvuk abdomena

ZAŠTO PREGLED?

Preventivni zdravstveni pregledi su osnova dugoročnog održavanja Vašeg zdravlja. Nemojte dozvoliti da češće pregledate svoj automobil od Vašeg organizma.

Na osnovu Zakona o zaštiti na radu (Sl. glasnik br: o1/08/13/10) periodični zdravstveni pregledi zaposlenih na mjestima sa povećanim rizikom obevezni su na svakih 12 mjeseci.

U zavisnosti od zdravstvenih specifičnosti i potreba radnika i njihovih poslodavaca, preglede je moguće proširiti  (sve laboratorijske analize, sve vrste ultrazvučnih pregleda, pregled interniste, ORL, dermatovenerologa, neurologa, endokrinologa, fizijatra, gastroenterologa, ortopeda, reumatologa, kardiologa, testovi opterećenja, psihološko savjetovanje).

Close Menu