Šta je ultrazvuk stitne zlijezde i mekih tkiva glave i vrata?

Ultrazvučni pregled sa kolor doplerom štitne žlijezde i mekih tkiva vrata je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda koja pomoću ultrazvučnih talasa visoke frekvencije daje podatke o tkivu štitne žlijezde i mekim tkivima vrata.

Kada se radi ultrazvuk stitne zlijezde i mekih tkiva vrata?

  • kod  difuznog uvećanja štitne žlijezde
  • kod čvorova i cista u štitnoj žlijezdi
  • u slučaju poremećaja vrijednosti hormona štitaste i paraštitaste žlijezde i uvećanih  vrijednosti parametara upale (hipotireoza, hipertireoza, tiroiditisi)
  • kod svih uvećanja mekih tkiva glave i vrata (limfni čvorovi, pljuvačne žlijezde, ciste vrata)
  • pregled limfnih čvorova prije i poslije operacije malignih promjena glave i vrata
  • kod nekih opštih simptoma koji bi mogli biti vezani za bolesti štitaste žlijezde (mršavljenje,  znojenje, suha koža, prekomjerna tjelesna težina, tahikardija, srčane aritmije)
  •  

Kakve podatke pruža ova metoda ?

Pruža podataka o tkivu štitaste žlijezde i svim mekim tkivima glave i vrata – paraštitastih žlijezdi, pljuvačnih žlijezdi, limfnih čvorova, mišića. Pored oblika, strukture i veličine opcijom kolor dopler može se procijeniti stanje prokrvljenosti ispitivane strukture i organa.

Kako izgleda procedura pregleda?

Izvodi se tako što pacijent prilikom pregleda leži na leđima, dok ljekar sondom na koji je nanaseno  malo gela  prelazi preko kože vrata. Pregled traje 10 do 20 minuta, nakon čega pacijent dobije objašnjenje, preporuke i pisani izvještaj.

Da li ova metoda ima štetne posljedice ?

Metoda je bezbolna i  neškodljiva za zdravlje i nema ograničenja u broju ponavljanja.

Koliko su česti kontrolni pregledi?

Vrijeme do sljedeće kontrole određuje ljekar na osnovu nalaza. U slučaju normalnog nalaza, kontrolni pregled se obavlja za 1 do 2 godine, a u slučaju patološkog nalaza pacijent se upućuje endokronologu ili specijalisti nuklearne medicine koji procjenju potrebu dalje dijagnostike (laboratorijske analize, scintigrafija ..) i određuje dinamiku daljih kontrolnih ultrazvučnih pregleda.

Kojom opremom se radi ultrazvučni pregled štitaste žlijezde i mekih tkiva glave i vrata?

U Preventivi Medical koristimo najsavremeniji ultrazvučni aparat sa kolor dopler opcijom GE F6  od  renomiranog američkog  proizvođača General Electric. Aparat posjeduje međunarodni sertifikat i koristi se u vodećim svjetskim medicinskim centrima.

ultrazvuk stitne zlijezde

ZAŠTO PREGLED?

Preventivni zdravstveni pregledi su osnova dugoročnog održavanja Vašeg zdravlja. Nemojte dozvoliti da češće pregledate svoj automobil od Vašeg organizma.

Na osnovu Zakona o zaštiti na radu (Sl. glasnik br: o1/08/13/10) periodični zdravstveni pregledi zaposlenih na mjestima sa povećanim rizikom obevezni su na svakih 12 mjeseci.

Close Menu