Muskuloskeletni ultrazvuk ramena je jedna od osnovnih i nezaobilaznih dijagnostičkih metoda kod bolnog ramena u savremenoj medicini.

Bolno rame ili periartritis humeroskapularis (PHS) je uopštena dijagnoza različitih upalnih i degenerativnih procesa u mekim tkivima ramena zbog kojih se javljaju bolovi i ograničenje pokreta.

Vrlo čest uzrok bola je oštećenje tetiva rotatorne manžetne ramena.  Prije početka liječenja neophodno je postaviti pravu dijagnozu radi adekvatne terapije.

Ultrazvučnom dijagnostikom mekih tkiva ramena (ultrazvuk ramena) vizualizuju se tetive rotatorne manžetne, kalcifikati akromioklavikularni zglob, korakoakromialni ligament, subakromialna, subdeltoidna burza.

Ova metoda je neinvazivna, bezbolna i na potpuno neškodljiv način se koristi u dijagnostici, diferencijalnoj dijagnostici i praćenju efikasnosti terapije.

ultrazvuk ramena

ZAŠTO PREGLED?

Preventivni zdravstveni pregledi su osnova dugoročnog održavanja Vašeg zdravlja. Nemojte dozvoliti da češće pregledate svoj automobil od Vašeg organizma.

Na osnovu Zakona o zaštiti na radu (Sl. glasnik br: o1/08/13/10) periodični zdravstveni pregledi zaposlenih na mjestima sa povećanim rizikom obevezni su na svakih 12 mjeseci.

Close Menu